letters-691842_640-900x600

Mi az a tipográfia? Fontos az nekem? 2. rész – betűtípusok csoportosítása

Folytassuk korábbi tipografiai összefoglalónkat azzal, hogy megismerjük a betűk alapvető tulajdonságait. Fontos ahhoz, hogy megfelelő betűt tudjunk választani az adott felülethez, és tudatosan tudjuk kombinálni a betűket, amivel kiemelhetjük vagy épp hátrébb sorolhatjuk mndanivalónkat, címsorokat hozhatunk létre, stb.

Ezt a 4 betű fajtát különíthetjük el első körben (van még bőven altípus, melyeket a kurzusunkon részletezünk jobban):

  • serif – talpas (érdemes figyelni a vonalvastagság különbségeire is – nyomtatott, címsorok, újság)
  • sans serif – talp nélküli (azonos vonalvastagság általában, kivétel van, képernyőre inkább ez a betűtípus alkalmas)


  • kézírás/folyóírás jellegű – ide tartoznak a mostanában közkedvelt kalligráf jellegű betűk is (romantikus, nőies. lágyító hatást érhetünk el vele)


  • díszbetű (csak ha muszáj – tényleg)

Mindegyiknek lehet dőlt, kövér, hosszúkás stb. típusa, akár több tíz altípusa is lehet, attól függően, hogy az alkotó mennyit készített hozzá. Ha léteznek altípusai, akkor betűcsaládnak nevettük őket együtt.

Ahogy az előző cikkben is említettük, itt is nagyon fontos szempont az OLVASHATÓSÁG! A betűválasztásnál is mindig legyünk tudatosak!

Ha szeretnénk több féle betűt használni, pl címsorok miatt, akkor itt is a KONTRASZT a legjobb barátunk. 

  • Először is próbáljunk olyan betűtípust választani, aminek nagy családja van, így nem kell kevernünk a betűket, ha szeretnénk kiemelni elég egy extra bold-ot választani a light mellé
  • Minél kevesebb betűtípust keverünk annál jobb, de háromnál többet még haladóknak sem ajánlok
  • Ha mindenáron kombinálni szeretnénk több féle betűtípust, akkor kereverni csak a különbözőket érdemes: válasszunk különböző kategóriát: pl egy serif mellé egy sans serifet
  • Legyünk tudatosak, mindig határozzuk meg mi a célja a kontrasztos betűnek: kiemelés? Hierarchia létrehozása? Sose legyen önkényes.
  • SOHA ne torzítsunk betűt!
  • Ha nincs ő, ű, í, ó, ú, a betűkészletben NE használjuk!

Segítségkén használhatjuk a google fontkeresőjét, ahol tudunk kategóriák alapján választani betűt, illetve a betűk alatt még segít is a google, hogy melyik másik betűvel érdemes párosítani.

https://fonts.google.com

Minden letöltött betűtípus esetén nézzünk utána a license-nek, mire használható ingyenesen,(free for personal/commercial use?), vagy fizetni kell-e a felhasználásért.

Iratkozz fel hírlevelünkre az oldalsávban, nehogy lemaradj hasznos cikkeinkről!

Ha maradt még kérdésed, írhatsz is nekünk a kapcsolat menüpontban, vagy az oldalsávban is! Ha ennél többet szeretnél megtudni a grafikai tervezés alapjairól, gyere el kurzusunkra, ahol a tipográfiát is át fogjuk rágni, amennyire csak szükséges lehet kezdő felhasználóknak! 


Megosztás: